Julmat från hela världen - del två
Om du någonsin undrat vad man äter för slags julmat runt om i världen har du kommit rätt!
Här på Ferratum har vi sedan vi bildades år 2005 expanderat till att vara verksamma i 25 länder. I samband med julen bestämde vi oss för att uppmärksamma traditionella julrätter i alla de länder som vi för närvarande är verksamma i.
Förra veckan la vi upp del ett som du kan hitta här. Men nu, utan dröjsmål, fortsätter vi med del två. Trevlig läsning!
Nederländerna
Julaftonsmorgonen börjar med kerststol – en frukost bestående av ett russinbröd som är fylld med nötter, torkad frukt och mandelmassa. Under frukosten finns också många olika sorters bröd, ostar och kött.
Julmiddagen börjar med en räkcocktail som förrätt och följs av antingen rostbiff, anka, kanin eller glaserad skinka med grönsaker, potatis och sallader.
Nu för tiden avnjuter många familjer en mer gourmetliknande måltid som kallas för gourmetten och har mycket gemensamt med Indonesien, ett land som tidigare koloniserades av Nederländerna. Gourmetten är som en slags kryddig fondue. Värden förbereder hackade grönsaker och ett urval av kött, fisk och räkor tillsammans med ett urval av kryddor och sallader. Varje gäst får sedan en varsin liten stekpanna och får tillaga och krydda sin egen mat som äts i små portioner.
Nigeria
Både jollof rice och stekt ris är standarder vid det nigeranska julbordet. Faktum är att många olika risrätter erbjuds under julen i Nigeria.
Medan kalkon är den traditionella julrätten i många länder, hittar du i Nigeria utöver kalkon, kyckling, tamfår, get och biff. Köttet serveras med en mängd av risrätter, sylt, kokbananrätter och ett urval av grönsakssoppor.
Norge
Traditionell julmat innefattar julepølse – fläskkorv med ingefära, kryddnejlika, muskotnöt och senap, ribbe – revbensspjäll tillsammans med surkål, kokt potatis och köttbullar med skysås, pinnekjøtt – saltad, torkad eller rökt lammspjäll med kokt potatis och mosad kålrot, och sossier – små korvar serverade med rödkål på sidan.
En annan viktig del av julfirandet i Norge är inte mindre än sju sorters småkakor (småkaker). Dessa kakor heter pepperkaker, krumkaker, goro, berlinekranser, fattigmann, sirupssnipper, bordstabel, smultringer, sandkake och brune pinner.
Nya Zeeland
Precis som i Australien liknar traditionerna i Nya Zeeland de brittiska traditionerna. Standard är en lunch eller middag som vanligtvis består av ugnsbakad skinka, kalkon, grönsaker, skysås och potatis tillsammans med söta julpajer och julpudding.
Polen
Under julaftonsdagen fastas det, men på kvällen består julmiddagen av tolv rätter och alla är enligt tradition köttfria. Enbart fisk – vanligtvis sill, karp eller gädda – serveras.
Andra traditionella rätter innefattar polska dumplings med ett stort urval av fyllningar, röd borscht, svamp- eller fisksoppa, surkål med vild svamp eller ärtor, kompott på torkad frukt och kutia – en eftertätt som är särskilt populär i östra Polen.
Rumänien
Julfirandet håller på i en månad i Rumänien och innefattar en fasta från kött, ägg och mjölk, vilket pågår från 14 november till 24 december.
Större delen av julmaten är baserad på gris och innefattar rökt skina, bacon, korvar, leverkorv och grisfötter.
Det äts även sarmale – kåldolmar med fläsk, biff och ris som kokas i tomatsås och serveras med polenta. Utöver det serveras inlagda grönsaker och Ciorba de perisoare, en grönsakssoppa med fermenterad kli och fläskköttbullar. Cozonac – ett fylligt svampliknande fruktbröd och gogos – en rumänsk munk – är också viktiga på julafton.
Ryssland
Likt traditionen i Rumänien fastar man en dag i Ryssland. Efter fastan är det tradition att man äter sochivo eller kutia – en gröt gjord på vete eller ris som serveras med honung, vallmofrön, frukthackade valnötter eller till och med fruktgeléer.
Andra populära julrätter är borsch (rödbetssoppa), grönsakspaj, surkål, bovete med stekt lök och svamp, potatis och andra rotfruktssallader.
På juldagen äts ugnsbakad fläsk och gås och dumplings äts med fruktpajer, pepparkaksbröd och pryaniki – honungskakor.
Spanien
En traditionell spansk julmiddag serveras sent på julaftonskvällen och innehåller ett flertal rätter. Och ja, detta innefattar jultapas, vilket liknar vanliga tapas som äts året runt, men runt jul innehåller de flesta tapas fisk och skaldjur. Rökt lax, chorizo, kronärtskocka och ansjovis är också vanligt.
Huvudrätten är en soppa kallad escudella, en fyllig kött- och grönsakssoppa, följt av ugnsbakat lamm med bakad potatis och sallad. En annan traditionell rätt som serveras är härdad skinka, också kallad jamón.
Turrón är en speciell typ av nougat som är populär som efterrätt tillsammans med rosquillos de vino (vinkakor) och polvorones (smulpaj). De har många kakor som är synonyma med julafton och som allihopa innehåller mandel och marsipan.
Sverige
Den traditionella buffén julbord serveras som huvudmåltid under lunchtid den 24 december.
En viktig del är kall fisk såsom sill (serverad på olika sätt), gravlax (lax härdad i socker, salt och dill) och rökt lax. Andra rätter innefattar köttbullar, kallt kött såsom kalkon, prinskov, kåldolmar (köttfyllda kålrullar), julskinka samt rödkål, olika ostar, potatis, sallader, inlagda grönsaker och ett sortiment av bröd.
Storbritannien
Julmiddagen äts på eftermiddagen den 25 december och består av ugnsbakad kalkon – som serveras med potatis i ugn, örtfyllning, grönsaker (framför allt brysselkål) i ugn till, tranbärssås, ”pigs in blankets” (små korvar inlindade i bacon) och, såklart, Yorkshirepudding med skysås (en smet av ägg, mjölk och mjöl).
Till efterrätt äts trifle (en tårta med olika lager av vanilj, lätt sockerkaka, frukt, sylt och vispgrädde, serverat i ett glas), söta julpajer och plommonpudding (som faktiskt är gjort på russin, inte plommon).
Tjeckien
I Tjeckien äter man julmiddag på kvällen den 24 december. En traditionell julmiddag består av karpsoppa, stekt karp och potatissallad.
Annan tjeckisk julmat är de läckra palačinky, som liknar franska crêpes och kan vara söta eller salta. Det finns olika typer av fyllningar: jordgubb eller aprikos såväl som skinka och ost eller spenat och vitlök. Grillad korv, Klobása, är väldigt populär, liksom Pražská Šunka – rökt pragskinka. Strudel, pepparkaka och andra julkakor, och de utsökta vánočka – en flätad kaka gjord på söt vit deg med russin och mandel – är också standard på julafton.
Tyskland
Firas på julafton med viktiga julrätter som till exempel korvarna Wiener, Bockwurst eller Knacker, vilka serveras med potatissallad och Grünkohl (grönkål) tillagad i grädde och kryddor.
Karpfen (karp) och Gänsebraten (gås i ugn) är också populära rätter som serveras med rödkål och ovannämnda Grünkohl.
När det gäller julgodsaker har Tyskland många traditioner som har blivit standarder över hela världen. Till exempel Pfefferkuchen, Lebkuchen, Spekulatius (tre olika typer av pepparkaka), Honigkuchen (honungskaka) och, såklart, Stollen (fruktkaka med marsipan, mandlar och torkad frukt).
Vilka traditionella rätter från runt om i världen kommer ingå på ditt julbord?
Behöver du ett lån för livets utgifter?
Vi kan hjälpa dig.